my advertise

THE BLOG OWNER

THE BLOG OWNER
“Kindness is a language which the deaf can hear and the and the blind can see”

MY Frenz / MY Sahabat

11 September 2012

Semangat setia kawan dan 'Syaitan tak dikenali' menangis pada Isu Ustaz Nasharuddin Mat Isa
Pas kini menyalah media pulak pada kes Nasharuddin Mat Isa. Betul ke gitu kerana media banyak memutar belit kes dan isu usataz Nasha nie. Sape yang mula bising bila nampak gambar usataz nie sama PM. Kenyataan ustaz Nasha berhubung amaran Karpal pada Nasha. Bukan ke Kartpal yang mula bising sampai nak saman. Betul ke Tuan Haji Nik Aziz tak buat kenyataan tentang tindakan yang mungkin diambil pada ustaz Nasha. Ramai pepimpin-pemimpin PAS buat kenyataan tentang Ustaz Nasha yang kononnya membuat kenyataan yang bertentangan dengan semangat setiakawan dalam PR. Tup-tup media pulak salah. Kamu orang yang buat pelbagai kenyataan maka media mesti le melaporkan. Bila kena batang hidung sendiri mula salahkan pihak lain. Siapa yang sebenar musuh pada ustaz Nasha, orang PAS, orang PKR, orang DAP atau orang UMNO? Jawab le dengan jujur? Dan jangan asyik nak putar belit menyalah orang lain. Aku respect pada media kerana melapor. Jika tidak takde bukti apa yang terjadi pada isu nie. Tak kan dah lupa kot, sebelum majlis syura buat keputusan pada 9hb September 2012 baru-baru nie, dalam ruang FB dan blog Pro Pembangkang khususnya PAS….semua menyalahkan Ustaz Nasha dan sebahagian besar mengharap Ustaz Nasha nie dibuang sebagai ahli PAS. Jangan nak buat bohong free le. Baik ahli pembangkang atau ahli UMNO sedar sape yang marah pada ustaz Nasha pada perkara nie. Jadi siapa sebenar musuh yang dimaksudkan oleh Tuan Ibrahim. Tibe-tibe je menyindir Tun Mahathir dengan istilah 'Syaitan tak dikenali' menangis. Ape le asyik nak salahkan orang dan perli pada isu-isu yang sendiri perbesarkan. Semua orang tahu kesan pada semangat setia kawan nie, pihak mana yang sebenar-benar menangis, dan sakit hati bagai nak giler. Sendiri sakit hati kate orang lain pulak sakit hati. Syukur le dalam PAS masih ada golongan yang sedar bahawa terdapat virus-virus dalaman yang dah mula membiak dan terus membiak dan secara langsung membuat keputusan tak secara langsung mengekal Ustaz Nasha tanpa sebarang perbincangan isu berkaitan dan ini telah mengurangkan pembiakan virus terus bermaharaja lele…

Petikan dari Portal Sinar harian:

PAS perjelas layanan 'sahabat' pada Nasha

PAS hari ini memperjelaskan tindakan Majlis Syura tidak membincangkan kontroversi sekitar bekas timbalannya Nasharudin Mat Isa atas prinsip "sabahat" tidak harus dilayan seperti musuh.

"Janganlah kemarahan kamu kepada sahabatmu menyamai kemarahanmu pada musuhmu, kerana kemarahan kepada sahabat kerana kecintaan kamu kepadanya, sedangkan kemarahan kamu kepada musuhmu adalah kerana kemurkaan Allah kepadanya.

"Lantaran itu, menghadapi kesilapan sahabat tentulah tidak sama kaedahnya menghadapi musuh.

"Perasaan kita turut berubah dan seluruh citarasa akan berbeza," kata ketua penerangannya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (kanan).

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi pada 9 September lalu mengumumkan Nasharudin kekal sebagai anggota Majlis Syura Ulama parti itu.

Bagaimanapun, katanya, kedudukan Nasharuddin tidak dibincangkan dalam mesyuarat jawatankuasa berkenaan, yang berlangsung selama dua jam bermula jam 9 malam sehingga lewat malam malam.

Dalam kenyataannya hari ini, Tuan Ibrahim berkata, pelbagai isu sengaja diperbesar media untuk membentuk pemikiran rakyat untuk memerangkap ahli dan pimpinan PAS.

"Mereka gila mengimpikan Pakatan Rakyat berpecah atau dalaman parti bergolak.

"Bagi sesebuah parti di ambang ajal, tiada yang lebih menyeronokkan baginya melainkan musuh mereka berpecah," katanya.

'Syaitan tak dikenali' menangis

Bagaimanapun, tambahnya, pengalaman lama PAS dalam politik negara ini menjadikannya berjaya mengenali perangkap yang didakwa dipasang "musuh" itu.

Mengulas keputusan yang diumumkan presisennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang (bawah, berbaju hijau) lewat Ahad malam, Tuan Ibrahim berkata, keputusan itu benar-benar mengecewakan musuh.

"Tindakan ini menyebabkan ‘syaitan yang dikenali' menangis, manakala 'para malaikat yang tidak dikenali' Insya-Allah akan gembira," sindirnya merujuk kepada kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad yang memetik peribasaha Inggeris sebelum ini.

Justeru, beliau mengingatkan penyokong PAS supaya tidak menghabiskan masa, tenaga dan wang ringgit untuk menghadapi isu yang sengaja dilontar oleh musuh.

"Mereka memang dilatih untuk kerja jahat ini, dan janganlah keikhlasan kita menyebabkan gagal mengenali mana sahabat dan mana musuh," katanya.

Nasharuddin sebelum ini mengeluarkan kenyataan kontroversi dengan mencadangkan PAS keluar daripada Pakatan jika DAP menentang hudud, yang dilaporkan oleh TV3 dan Utusan Malaysia.

Saifulfromslim

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...