Dalam catatan terbaharu menerusi entri blog beliau, http://chedet.cc hari ini, Dr. Mahathir meminta Biden cermin diri dengan melihat tindakan dan kes di Amerika Syarikat sebelum mengkritik keputusan kerajaan berhubung perkara tersebut.
Beliau mempersoalkan apakah hak Biden untuk berbuat demikian sebagai seorang pemimpin dengan jawatan Naib Presiden di sebuah negara yang didakwanya melakukan pelbagai tindakan di luar batasan kemanusiaan.
‘’Sebagai Naib Presiden di sebuah negara yang menahan orang tanpa perbicaraan untuk lebih daripada satu dekad, mendera mereka semasa dalam tahanan, negara yang penyeksaan adalah undang-undang, negara yang tidak ragu-ragu menyerang negara-negara lain, membunuh berjuta-juta orang tidak bersalah, memusnahkan bandar-bandar dan kampung-kampung, meninggalkan mereka tanpa bekalan elektrik, bekalan air dan sistem pembetungan, apakah hak Biden untuk mengutuk pengekalan satu undang-undang bagi mengelakkan sebarang konflik dan keganasan kaum di Malaysia,’’ katanya.
Biden menerusi akaun Twitternya baru-baru ini mempertikaikan keputusan kerajaan mengekalkan penguatkuasaan Akta Hasutan dan keputusan mahkamah berhubung kes rayuan pertuduhan liwat ke atas Anwar.
Dr. Mahathir turut mempersoalkan AS yang berani membuat dakwaan bahawa pelbagai tindakan diambil oleh negara tersebut kononnya adalah untuk melindungi demokrasi.
‘’Apakah demokrasi jika ada orang tidak bersalah terbunuh, cedera dan cacat seumur hidup? Di mana sahaja AS pergi, akan terdapat kematian dan kemusnahan,’’ kata beliau.