my advertise

THE BLOG OWNER

THE BLOG OWNER
“Kindness is a language which the deaf can hear and the and the blind can see”

MY Frenz / MY Sahabat

22 November 2011

Sebelum cuti penggal....2011...sambung lg,

Sebelum cuti, baru-baru ini macam-macam kerja akhir tahun dalam penyediaan program panitia, perbelanjaan dan pengemasan rekod, stok terpaksa dibuat...Sampai dah cuti ni ada 2 lagi dokumentasi yang belum diserah pada pentadbir. Program yg telah dibuat tp laporan belum disediakan...sampai le ke hari ini...

Hari khamis dan jumaat sebelum cuti baru2 ni, rekod kehadiran pelajar tertinggi untuk sesi persekolahan 2011 tercatat. Nak tahu kenapa? Apa lagi kalau bukan kerana pemberian wang bantuan buku 2012 bernilai RM100 diberi kepada penjaga murid. Siap ada kawalan polis lagi di kawasdan sekolah...Ini baru betul-betul dikatakan sekolah selamat. Ibu bapa dan penjaga hadir pada kadaran yang sungguh membanggakan mengalah mana-mana program sepeti sukan tahunan, mesyuarat agong PIBG, hari anugerah cemerlang dan lain-lain program. Kalau tak silap ada satu lagi program yg dapat sambutan yang berlaku pada tahun ini iaitu penyerahan Note Book 1 Malaysia yg jg berlaku tak lama dulu dan aku lupa tarrikhnya.

Musim menjelang peperiksaan di sekolah-sekolah penuh dengan program peningkatan dan penghayatan rohani seperti program bacaan yassin dan solat hajat. Zaman aku sekolah dulu mana ada program macam ini. Tapi sekarang macam dah jadi wajib pulak kerana ianya dibawah pemantauan pihak PPD dan juga Jabatan Pelajaran Negeri. Bagus le program bercorak ini...tp pelajar harus mengutamakan usaha dan ketekunan diri.

Tiba-tiba ada pengumuman percubaan untuk 4 negeri untuk membuat perubahan pada   waktu persekolahan menjadi sembilan jam. Menjelang seminggu 2, menteri pelajaran menarik balik pelaksanaan berkaitan kerana kononnya menimbul kesalahfahaman dikalangan guru-guru dan masyarakat. Aku pun hairan mengapa perkara ini dibatalkan sebab aku rasa rungutan guru-guru pada perkara ini tidak lah begitu lantang sangat malah ada yang suka kerana selepas ni tak ada lagi kerja hujung minggu dan kelas tambahan waktu malam. Yang penting hujung minggu confirm free abis.

Aku dengar di negeri Perak ni semua wang  RM 100 mesti diberi sebelum hari Jumaat. Rasanya semua telah dilalaksanakan dengan baik tapi terkejut jg kerana pelajar dari MRSM tidak terlibat dengan pemberian berkenaan. Bukan apa aku persoalkan, kerana sebahagian besar pelajar MRSM terdiri daripada ibu-bapa yang berpendapat rendah. Betul juga lah ada juga terdiri daripada anak-anak vip dan orang kaya menghuni sekolah ni....tak dinafikan tapi hakikatnya sebahagian besar adalah anak-anak luar bandar. Apa dah jadi ni. MRSM dikira macam pelajar sekolah swasta ke? Aku pun pening...tak faham rumusan yang dibuat pada perlaksanaan bantuan ini.

Ade banyak lagi cerita aku...ni tapi akan aku sambung dalan, 2,3 lagi...ok
Salam, cuti baru masuk hari ketiga....nak berjalan dah pun tapi tak jauhlah sangat. Tadi baru hantar belanjawan tahunan dan  perancangan kuantiti soalan minima untuk tahun depan. aku nak cerita sikit tentang aktiviti wajib ketika cuti-cuti ini... Ada satu lagi tentang program yg akan sentiasa on iaitu facebook. Rata-rata yg aku nampak golongan remaja akan catat tentang cerita cinta mereka untuk ditatap oleh friends mereka...tak kira le remaja yg biasa, berpelajaran dan yang dah bekerja...masing-masing megah dengan hubungan mereka...ada yg putus, ada yg merajuk, ada yang marah dan berdendam dan lepas tu mula copy n paste ayat-ayat al quran untuk menunjukkan mereka ni dipihak yang benar...tapi paling hodoh ialah memaparkan kisah ini di paparan facebook...waKAKA lah orang yang membacanya gelihati akan ketidakmatangan golongan remaja-remaja ni...walau pun konon duduk di menara gading...hihihi. Ada pada ruang info...sentiasa menyatakan tak minat politik atas alasan merugikan masa dan memeningkan kepala. Betul ke tak minat politik? atau sememangnya tak tahu langsung cara nak menulis menggunakan fakta dan pengetahuan atau juga sememang nya lembab dalam pengetahuan semasa/current affairs. Bagi remaja-remaja malaysia suka sangat mengutuk remaja indonesia jiran kita kononnya bersifat liar dan agresif...tapi kalau direnung betul-betul mereka ni lebih bijak dan talented dalam memberi hujah khusus pada persoalan agama, sosial, politik dan juga sosial remaja. Mereka ni lebih overall updated kalau dibanding dengan remaja kita. Mereka lebih komited pada negara mereka dan patuh pada agenda negara hingga sanggup bertikam lidah dengan orang malaysia dalam foram-foram laman sosial dengan jelas mengeluarkan fakta-fakta yang begitu mengkagumkan walau pun mereka juga adalah golongan remaja. Mereka begitu menyanjungi 'pancasila' mereka dan kita pulak rukunegara hanya akan jadi laungan ketika program-program rasmi diadakan dan bukan jadi nadi panduan hidup seperti mereka....betul atau salah kata-kata aku ni entahlah....tapi bagi aku ini hak kita untuk bersuara pada apa yang kita rasa....jumpa lagi pada catatan sambungan berikutnya....wasallam

Budak-budak lepak kat pekan pada cuti-cuti ni memang meriah. Budak kecik, budak remaja, lelaki dan perempuan penuh merata disemua ceruk pekan dan bandar khususnya ketika cuti ni. Yang lelaki berpakaian rugged abis tapi yang menariknya ialah fesyen rambut mereka. Macam-macam style mereka adunkan rambut mereka mengalahkan style artist di Msia ni. Seluar mereka juga pergh...mengungguli fesyen yang kadangkala kita tak tahu betul ke fesyen atau saja nak ikut trend sehingga main hentam cincai saja memakainya. Pelbagai cara punya renovation dibuat hingga mengalah fesyen designer terkenal mereka corakkan seluar mereka. Tapi satu golongan remaja luar bandar macam pekan Slim ni tak kisah pasal branded item...yg penting mereka nampak funky, rugged atau bak kata lain mesti lain dari trend biasa. Pasal matching colour tak usah cakap..memang mereka tak ambil kisah...Remaja perempuan pun sama tp tak le seteruk remaja lelaki. Yang penting mereka pakai seluar ketat dan faded-faded sikit. Mereka ni lebih dengan mekap pelbagai corak yang mereka cat kat muka mereka. Sekarang cuti boleh buat ape aje kerana ini bukan sekolah tapi musim cuti dipekan mereka..bebas. Bau memang le semerbak tapi langsung tak menyedapkan aroma hidung kita bila melintasi mereka...ape tidaknya ada yg pakai attar rm3 dan juga minyak ikan duyung sebagai pewangi...kadang-kadang jadi lucu kita tengok gelagat remaja di masa cuti sekolah ni. Remaja lelaki trendy memang lah bagai nak rak tapi bila kita lalu aje kat dia...mak oii...bau fuhh boleh tahan...maklumlah dari awal pagi ke petang ronda kat pekan tak balik-balik...pening kepala dibuatnya....ok setakat ni dulu....sambung lagi1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...